Depresyon ve Kalp Hastalıkları Arasındaki İlişki

Depresyon günümüzde ve ülkemizde çok sık rastlanan psikolojik bozukluklardandır. Bu bozukluğun kişinin hayat kalitesine olan etkisi malumdur. Peki ya kalbimizin depresyon ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi hiç merak ettiniz mi?

Depresyonun Kalp Hastalıklarına Etkileri

İnsanlar depresyon problemleri olduğu zaman bu problemlerden dolayı çok bunalabilirler ve nihayetinde sağlıksız yaşam stili tercihlerinde bulunabilirler. Daha çok sigara içebilir, fiziksel aktivitelerini kısıtlayabilir, çok fazla veya az uyuyabilirler, çok fazla alkol tüketebilirler ve reçetelenmiş ilaçlarını alamayabilirler. Bu sağlıksız davranışlar zaman içinde kalp hastalıkları riskini arttırır.

Depresyon ve anksiyete kişinin kalp atış hızını ve tansiyonunu yükseltir. Kalbe daha az kan akışı sağlanır ve vücut yüksek seviyede kortizol denilen bir stres hormonu üretir. Bu etkiler zamanla kalp hastalığına sebep olabilir.

Kalp Hastalıklarının Depresyona Etkileri

Her ne kadar kalbin bu psikolojik bozukluklardan nasıl etkilendiğini başta vurgulasak da aslında ilişki çift yönlüdür. Dr. Roy Ziegelstein kalp krizi geçiren hastaların 5’te 1’inin kalp krizinden yakın bir zaman sonra depresyona girdiğini ifade ediyor.

Depresyon, Kalp Hastalıkları ve Kalp Krizi Sonrası İyileşme Arasındaki İlişkiler

Kalp krizi geçirip depresyonda olan hastalar depresyonda olmayan hastalara kıyasla daha az iyileşebiliyor ve maalesef ölüm oranları daha yüksek oluyor. Bunun çeşitli sebepleri var:

  • Depresyonda olan kalp krizi hastaları sağlıklı günlük rutinlerini gerçekleştirmek için daha düşük motivasyona sahip oluyorlar ve bu durum ilaçlarını almamaya, egzersiz ve diyet yapmamaya, ve devam eden sigara veya alkol kullanımına sebep olabiliyor.
  • Depresyonda olan insanların sinir sistemlerinde ve hormonel dengelerinde değişiklikler görülür ve bu durum kalpte ritim bozukluklarına sebep olabilir.
  • Depresyonda olan insanlar alışılmadık derecede yapışkan trombositlere (kanın pıhtılaşmasına sebep olan küçük hücreler) sahip olabilir.Kalp hastalarında bu durum arterlerin sertleşmesini hızlandırıp kalp krizi riskini arttırabilir. Bazı araştırmalara göre depresyonu tedavi etmek trombositleri daha az yapışkan yapıyor.

Sonuç

Sonuç olarak eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız ve özellikle de bir kalp hastalığı geçirdiyseniz depresyon için tedavi almanız hayati önem taşımaktadır. Sağlık ihmale gelmez. Sağlıcakla.

Kaynaklar

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/mental-health-and-wellbeing/how-does-depression-affect-the-heart

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/depression-and-heart-disease

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir