Rene Spitz’in Çalışması: Bebekler İçin Sevginin Hayati Önemi, Hospitalizm ve Anaklitik Depresyon

Arkaplan

20. yüzyılın başlarında yetimhanede bakılan bebeklerin büyük bir çoğunluğu daha ilk seneden ölmekteydi. İlerleyen yıllarda hayatta kalma oranları artmış olsa da bu sefer yeni bir problem ortaya çıktı. Hayatta kalan bebekler büyüdüklerinde çok ciddi psikiyatrik rahatsızlıklar göstermekteydi.

Durfee ve Wolf, bu sorunda etkili olabilecek iki neden öne sürdüler: uyaran eksikliği ve anne mahrumiyeti.

Hospitalizm ve Anaklitik Depresyon

Hospitalizm kelimesi uzun süreli olarak hastanede kalmanın kişiye olumsuz etkileri anlamında kullanılmaktadır. Bu çalışma bağlamındaysa hospitalizm kavramı daha hayatlarının ilk evrelerinden itibaren çeşitli kurumlar (hastane, yetimhane vb.) tarafından bakılması sonucu bebeklerin uğradığı olumsuz etkilere işaret etmektedir.

Bebeğin sevgi nesnesini kaybetmesiyle yas ve öfke tepkilerinin de görüldüğü mahrumiyet durumuna anaklitik depresyon denir. Sevgi nesnesinin 3-5 ay içerisinde geri dönmesi bebekte oluşan tahribatı daha iyileştirilebilir kılar. Ne var ki, 6 ay ve daha uzun süreli ayrılığın bebekte oluşturduğu zarar çok daha büyüktür.

Dolayısıyla anaklitik depresyon kısmi bir mahrumiyet durumunu ifade ederken hospitalizm daha kapsamlı bir mahrumiyet durumunu ifade eder.

Araştırma

Rene Spitz yaptığı çalışmada hapishane bakımevinde kendi çocuklarına bakan annelerin bebekleriyle yetimhanede hemşireler tarafından bakılan bebekleri karşılaştırdı.

Sonuç olarak, üst düzey bakım sağlamasıyla bilinen yetimhanede bakılan bebeklerin ölüm oranlarının, hapishanede kendi anneleri tarafından bakılan bebeklerin ölüm oranlarından %37 daha yüksek olduğu bulundu.

Ayrıca Spitz bu deneyimlerin bebeklerin kilo, boy, motor becerileri, duygu ve duygulanım ifadelerini de kapsayan gelişimlerini ciddi ölçüde sekteye uğrattığını bulmuştur.

Sonuç

Spitz’in çalışmaları bebeklerin gelişiminde tek başına beslenmenin yeterli olmadığını, sevgi ve temasın bebekler için oldukça hayati olduğunu, sevgi ve temas mahrumiyetinin bebeklerin gelişimini sekteye uğrattığı, psikolojik sorunlara yol açtığı ve hatta erken ölüme sebebiyet verdiğini ortaya koymuştur.

Referans

Spitz, R. A. (1946). Hospitalism: A follow-up report on investigation described in Volume I, 1945. The psychoanalytic study of the child2(1), 113-117.

Spitz, R. A., & Wolf, K. M. (1946). Anaclitic depression: An inquiry into the genesis of psychiatric conditions in early childhood, II. The psychoanalytic study of the child2(1), 313-342.

https://www.nationalgeographic.com/science/article/the-orphanage-problem

https://iastate.pressbooks.pub/parentingfamilydiversity/chapter/spitz

https://iastate.pressbooks.pub/parentingfamilydiversity/chapter/spitz

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir